Onze coaching en hsp

Steeds meer hooggevoelige kinderen en volwassenen komen bij ons terecht. Vaak ‘vallen zij uit’ op school of in hun werk. Maar is dit de juiste term? Net als ADHD of ADD. Het raakt mij keer op keer enorm, ook al toen ik nog als lerares werkte in het onderwijs. Omdat ik het veel meer zie als mensen die eerder ‘aangeven’ dat het systeem waar we in vast zitten in de maatschappij veel te veel vraagt van mensen. En niet alleen voor de gevoeligere mensen. Alleen houden zij het vaak wat langer vol om te blijven presteren. Mensen met HSP hebben juist zoveel andere eigenschappen en talenten die helemaal niet voorkomen in de lessen op school of getoetst worden.Terwijl het vaak mensen zijn met speciale, vaak ook creatieve vaardigheden, en bijzondere inzichten die de wereld nou juist zo’n stuk mooier maken…

Als je hooggevoelig bent, is het vaak moeilijker om het vol te houden omdat je anderen zo goed aanvoelt. Hierdoor ga je sneller over je grenzen, zonder dat je dat door hebt. Er zijn teveel prikkels, waardoor je je niet goed kunt concentreren en je vergelijkt jezelf met anderen omdat je ook aan de lat die er ligt, wilt kunnen voldoen. Je wilt het ook kunnen en mee kunnen doen met de groep. Je wilt er ook zo graag bij horen. Je past je dan aan en blijft maar doorzetten. Als dit te lang zo doorgaat, kun je klachten krijgen, of zelfs in een Burnout terecht komen.

Perfectionisme hoort ook vaak in deze persoonlijkheid thuis, net als makkelijker kunnen geven dan ontvangen. Ook leren deze mensen anders. Vaak zijn het beelddenkers die informatie op een hele andere manier verwerken dan de manier waaraan we gewend zijn op school. Daarom hebben mensen met HSP vaak ook een lagere opleiding gedaan dan hun intelligentie werkelijk aan zou kunnen. Want op de toetsen en examens ‘vallen zij vaak uit’, ook door de druk en stress die toetsen met zich meebrengt.

Vaak weten mensen niet hoe ze ermee om kunnen gaan of weten eigenlijk niet dat ze hooggevoelig zijn en worstelen al hun hele leven met van alles. Als het aanpassen aan de norm van de groep niet lukt, kan het zijn dat ze zich naar binnenkeren en heel erg op zichzelf zijn of zich juist flink gaan afzetten en hierdoor gedrag vertonen dat afleidt van deze gevoeligheid.

Misschien herken je deze hobbels in je leven of bij je kind. In onze coaching krijg je veel inzichten over hoe je met deze gevoeligheid kunt omgaan. Maar vooral ook hoe het je heel veel moois in je leven kan brengen en voor anderen…

Van 💜te welkom op onze mooie plek in de natuur en neem gerust contact met ons op.